Ventilatie

Gezonder en goedkoper wonen met meer comfort

Ventilatie is mogelijk het allerbelangrijkste onderdeel van onze woning.

Het ventilatiesysteem functioneert als de longen van ons huis. Een huis waarvan de ventilatie niet in orde is noemen wij een huis met WoningCOPD. Het niet goed kunnen afvoeren van vervuilde lucht, en vooral het niet voldoende kunnen aanvoeren van zuurstof rijke lucht zorgt er namelijk direct voor dat wij niet voldoende zuurstof uit de omgeving kunnen halen.

Met de veranderende isolatiewaarde in onze woning en de toenemende kierdichting, dient ook de ventilatie te worden aangepast naar de nieuwe maatstaven. Steeds meer merken we dat voor de woonruimtes roosters niet meer voldoen aan de gewenste comfort niveaus van nu.

Bij meten zien we dat de juiste ventilatiewaarde niet worden gehaald, of juist er veel te veel ventilatie is waardoor er teveel opgewarmde lucht verdwijnt.

Ansveco adviseert, onderhoudt, en installeert voor u de beste oplossing om gezonde lucht in uw huis te kunnen blijven garanderen.

Natuurlijke ventilatie

Ventileren met Roosters komen we nog steeds veel tegen. Het lijkt het makkelijkste systeem.


Direct naar natuurlijke ventilatie

Mechanische Ventilatie

Mechanisch ventileren geeft meer zekerheid van ventilatie, maar ook meer onderhoud.


Direct naar mechanische ventilatie

(De)centrale WTW systemen

Warte terugwinning met je ventilatiesysteem. Een zuinige manier van ventileren.


Direct naar WTW systemen
Ventilatie inregelen

onderhoud

Voorkom woning COPD, zorg ervoor dat de longen van je woning in topconditie blijven.


direct naar onderhoud

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie wil zeggen dat de aanvoer van frisse lucht en de afvoer van vuile lucht verloopt via ramen, ventilatieroosters en de afvoerkanalen aanwezig in huis.

Natuurlijke ventilatie voldeed vroeger prima.Echter veel woningen met natuurlijke ventilatie hebben in de loop der jaren enkele wijzigingen doorgaan.Hierbij valt te denken aan toepassen van kierdichting, vervanging van enkele beglazing door HR++(+) beglazing en andere vormen van energiebesparende isolerende maatregelen.De ventilatiemogelijkheden worden hierdoor vaak zeer ernstig beperkt.Natuurlijke ventilatie geeft regelmatig onvoldoende ‘verse’ lucht, namelijk:Bij windstil weer Het grootste nadeel van natuurlijke ventilatie is dat het niette sturen is.

Onderhoud roosters.

Deze aanvoer van frisse lucht laat de lucht bij onvoldoende onderhoud eerst door een ophoping van vuil, stof en bacteriën heen gaan, alvorens deze lucht uw woonomgeving bereikt. reinig uw filters regelmatig, bijvoorbeeld door de stofzuiger periodiek even te richten op de roosters. of nog beter de roosters even uit elkaar te halen en voor zover mogelijk met een sopje af te doen.

Onderhoud van schoorsteen en ventilatie kanalen

Uw verse lucht komt onder andere door uw ventilatiekanalen binnen. Deze kanalen zijn meestal al vele jaren niet schoongemaakt. Eigenlijk komt uw frisse lucht dus eerst langs een aantal decennia vuil, stof en bacteriën alvorens hij uw leefruimte bereikt. Het kan interessant zijn de kanalen periodiek te laten reinigen.

Heeft u een schoorsteen in huis dan geldt voor ventilatie hier hetzelfde voor.In de schoorsteen zitten vaak nog schadelijkere stoffen. Voor zowel het gebruik van de schoorsteen bij een houtkachel en of openhaard, als de ventilatie behoefte van de woning is hetvegen van de schoorsteen van groot belangVergeet ook niet de bovenkant van een kanaal te voorzien van de juiste bescherming tegen kauwen en andere vogels die graag in schoorsteen en ventilatiekanalen nestelen.

ongewenste ventilatie.

Lucht uit kieren en naden komt veelal voor. Deze lucht komt vanuit oncontroleerbare niet te reinigen plaatsen. Het is maar de vraag of de lucht die binnenkomt ook daadwerkelijk schoon is. en waar deze lucht vandaan komt kan je niets reinigen.

In de ideale situatie komt ongewenste ventilatie niet voor, en krijg je alleen lucht van plaatsen waar je de aanvoerroute kan onderhouden.advies aanvragen

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie wil zeggen dat een ventilator de verbruikte lucht uit bijvoorbeeld keuken, Toilet, badkamer afzuigt en vervolgens via een kanaal afvoert bijvoorbeeld door het dak. Veel huizen hebben een dergelijk mechanisch systeem.

CO² en of Rv gestuurd

Door te sturen op CO2 en relatieve luchtvochtigheid maak je je ventilatie slimmer.

Niet alleen is de luchtkwaliteit altijd goed. Ook realiseer je hiermee de perfecte verhouding op stoken en ventileren. Kortom… Of de ventilatie verbeterd aanzienlijk, of de stookkosten verbeteren aanzienlijk. uiteraard kan het ook allebij.

WTW Systemen

Centrale WTW systemen bestaan uit 1 grote (centraal geplaatste) ventilatie box meestal geplaatst op de zolder en een kanalen systeem door de woning om de ruimtes van lucht aan en afvoer te voorzien.

De laatste tijd is de decentrale WTW vaak onderwerp in negatieve berichtgeving.Zijn het daardoor slechte systemen, of gaan er andere zaken fout?Om te beginnen staat of valt de luchtkwaliteit bij het onderhoud van de installatie. Kanalen dienen te worden schoongehouden, en Filters dienen tijdig te worden vervangen.hoe vaak dit allemaal moet verschilt per installatie en situatie.soms dienen filters wel tot 12 x per jaar te worden vervangen.Bezuinigen in onderhoud heeft in deze direct invloed op de kwaliteit van de lucht in de woning.

Decentrale WTW Systemen zijn WTW systemen die in een ruimte geplaatst zijn om te functioneren in die ruimte. Het systeem heeft hierdoor zeer weinig tot geen kanalen, en dus veel minder onderhoud. Maar functioneerd wel alleen voor de ruimte waarin deze is geplaatst. Omdatwe vaak alleen in de woonkamer en keuken stoken is vaak dit een zeer passende oplossing. koploper in de Decentrale WTW systemen is Climarad.

Climarad ventilatie

Een eervolle vermelding voor in onze optiek de rolls royce onder de ventilatiesystemen.

De animatie van hiernaast is al een decenium oud. Toch zijn ze met de kennis van toen nu nog steeds koploper. Door echter gewoon continu te blijven doorontwikkelen is Climarad nu met recht een systeem waarbij indien juist toegepast je kan stellen dat een gezond binnenklimaat in werkelijke elke ruimte in huis mogelijk is.

Meer informatie

ventilatie en schoorsteen onderhoud

Zoals voor alles geldt. Zonder onderhoud gaat het een keer fout.

De ventilatie in je woning is van levensbelang. Voor je eigen gezondheid en voor je eigen veiligheid is onderhoud dan ook noodzakelijk.Hieronder geven we een aantal getallen weer van het benodigd onderhoud:

-Rooster 1x per 3 maanden stofzuigen/ soppen

-Mechanische ventilatie kanelen (lucht afvoer kanalen) 1 keer per 2 jaar vegen

-Mechanische ventilator 1 keer per 2 jaar reinigen

-WTW Af en aanvoerkanalen 1x per jaar vegen + 1x per 5 jaar Chemisch reinigen

-WTW Filters afhankelijk van vervuiling tussen de 2 tot 6 keer per jaar vervangen.

-Climarad WTW filter 1 tot 2 keer per 2 jaar filter vervangen

-Schoorsteen HR ketel bij vervanging ketel inspecteren / vervangen

-Schoorsteen CV ketel/gaskachel 1 x per jaar inspectie danwel vegen.

-Schoorsteenkanaal houtkachel minimaal 1 keer per 80 stookdagen danwel 1 keer per jaar