
De keuken, badkamer en toilet zijn de 3 meest voorkomende natte ruimtes in ons huis. Natte ruimtes wil zeggen ruimtes met een groter risico op overmatige hoeveelheden vocht in de ruimte.
In deze ruimtes is ventileren nog belangrijker.
Slecht ventilerende natte ruimtes zijn te herkennen aan een diversiteit van schimmels aan muur en plafond. Door de hoge relatieve luchtvochtigheid is het hier vaak muf en voor sommige mensen verstikkend benauwd.
De hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat een schimmel zich goed kan ontwikkelen. En juist op de natte plaatsen (op het plafond boven de douche en op de muren ernaast) zullen ze zich concentreren.
Vooral het water dat achterblijft op de muren en de vloer zorgt ervoor dat de lucht erg vochtig wordt. Net zoals natte handdoeken die om te drogen in de badkamer worden achtergelaten.
De grootste oorzaak van deze situaties is een gebrek aan juiste ventilatie.
Voorbeelden van oplossingen zijn, het ventilatiekanaal Vegen, en eventuele verstoppingen verwijderen uit het ventilatiekanaal, of het gebruik van intelligente hulp ventilatie systemen, zoals mechanische ventilatie met een hygrometer functie. Deze vorm van ventilatie functioneert alleen als de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte boven een bepaald percentage uitkomt en stopt pas als de relatieve luchtvochtigheid is teruggebracht tot een respectabel percentage.
Als meest voor de hand liggende mogelijkheid is er nog de optie van het open zetten van de ventilatiemogelijkheden in de ruimte.
Wat niet altijd aangeraden wordt zijn de volgende methode; -De deur openzetten, hiermee wordt de natte ruimte wordt dan wel een klein beetje ontlast, echter het vocht verdwijnt dan wel in de rest van de woning.
Als men in de rest van de woning een te droge lucht heeft dan kan het een het ander opheffen, en de balans in de woning hersteld worden.
Als de rest van de ruimtes geen te droge lucht bevatten, dan is na zo een actie het hele huis voorzien van te vochtige lucht.
De ruimte wordt vaak ook goed opgewarmd. mensen doen dit met het doel de ruimte droog te stoken.
Indien men zich bekend maakt met het fenomeen Relatieve luchtvochtigheid, dan komt men snel tot de conclusie dat des te hoger de temperatuur, des te meer letterlijke vochtigheid de lucht kan bevatten.
Met warm stoken haal je misschien de damp uit de woning, maar niet het vocht.
Zodra de woning afkoelt is het probleem weer terug. Uiteraard kan je een permanente temperatuur van 30 tot 35 graden in de badkamer houden, maar een juiste vorm van ventilatie zou velen malen energiezuiniger zijn. Ook neemt de luchtvochtigheid naarmate je meer gebruik maakt van de natte ruimtes wederom toe.
Een hoge luchtvochtigheid op hoge temperatuur is beter voor schimmelvorming dan een lage temperatuur.
Andere hardnekkigere schimmels zullen zich dan gaan vormen.
Tenzij je een sauna ruimte wilt maken, houdt het opwarmen dan toch eens een keer op.
Uw gasmeter is dan al stevig aan het hoelahoepen, en uw probleem blijft
Ventileren is een van de belangrijkste middelen in de strijd tegen een slecht binnenklimaat. In Natte ruimtes is de noodzaak het hoogst.