
Natuurlijke ventilatie wil zeggen dat de aanvoer van frisse lucht en de afvoer van vuile lucht verloopt via ramen, ventilatieroosters en de afvoerkanalen aanwezig in huis.
Natuurlijke ventilatie voldeed vroeger prima.
Echter veel woningen met natuurlijke ventilatie hebben in de loop der jaren enkele wijzigingen doorgaan.
Hierbij valt te denken aan toepassen van kierdichting, vervanging van enkele beglazing door Dubbele (HR++) beglazing en andere vormen van energiebesparende isolerende maatregelen.
De ventilatiemogelijkheden worden hierdoor vaak zeer ernstig beperkt.
Natuurlijke ventilatie geeft regelmatig onvoldoende ‘verse’ lucht, namelijk:
- Bij windstil weer
- Als het buiten en binnen ongeveer even warm is (rond 20 graden)
- Bij activiteiten in huis die voor extra vocht, vuil of verbrandingsgassen zorgen, zoals koken, douchen, was drogen, maar ook stofzuigen, schoonmaken en klussen.
- Als ventilatieroosters dicht staan (meestal uit energiebesparend oogpunt).
Natuurlijke ventilatie is een vrij gemakkelijke manier van ventileren. Wel dient met een aantal aspecten rekening gehouden te worden.
Onderhoud van kanalen.
Uw verse lucht komt onder andere door uw ventilatiekanalen binnen. Deze kanalen zijn meestal al vele jaren niet schoongemaakt. Eigenlijk komt uw frisse lucht dus eerst langs een aantal decennia vuil, stof en bacteriƫn alvorens hij uw leefruimte bereikt. Het kan interessant zijn de kanalen periodiek te laten reinigen.
Onderhoud roosters.
Hiervoor geld eigenlijk hetzelfde. Ook deze aanvoer van frisse lucht laat de lucht bij onvoldoende onderhoud eerst door een ophoping van vuil, stof en bacteriƫn heen gaan, alvorens deze lucht uw woonomgeving bereikt. reinig uw filters regelmatig, bijvoorbeeld door de stofzuiger periodiek even te richten op de roosters.
ongewenste ventilatie.
Lucht uit kieren en naden komt veelal voor. Deze lucht komt vanuit oncontroleerbare niet te reinigen plaatsen. Het is maar de vraag of de lucht die binnenkomt ook daadwerkelijk schoon is. en waar deze lucht vandaan komt kan je niets reinigen.
In de ideale situatie komt ongewenste ventilatie niet voor, en krijg je alleen lucht van plaatsen waar je de aanvoerroute kan onderhouden.
Bescherming kanalen
In sommige gebieden in Nederland is er een overschot aan de kauw. Deze beschermde kraaiachtige vogel nestelt maar al te graag in onze schoorsteen- en ventilatiekanalen zijn onder andere een mooie plaats voor een nest van deze vogelsoort. Zodra een nest gebouwd is, functioneert een kanaal niet meer. Deze kanalen zijn echter wel de longen van je huis.
In de praktijk blijkt steeds vaker dat natuurlijke ventilatie na aanpassingen niet voldoende functioneert. Indien er in uw huis geen mechanische afzuiging aanwezig is, kan het verstandig zijn deze alsnog te laten installeren.
Ook kunt u eventueel overwegen over te stappen naar wat meer regulerende systemen, welke met sensoren monitoren wat de luchtverversingshoeveelheid is. hierbij valt te denken aan het Climarad en of Climasmart systeem