
Mechanische ventilatie wil zeggen dat een ventilator de verbruikte lucht uit bijvoorbeeld keuken, Toilet, Slaapkamer afzuigt en vervolgens via een kanaal met een pijpje bijvoorbeeld op het dak afvoert. Veel huizen hebben een dergelijk mechanisch systeem.
Er is sprake van mechanische afvoer als alleen de afvoer mechanisch geregeld is, en de aanvoer natuurlijk via roosters gaat.
Er is sprake van “volledige” mechanische ventilatie als zowel de afvoer als de aanvoer mechanisch geregeld is (In de meeste gevallen WTW systemen)
Let bij mechanische afvoer op de volgende punten.
Om via raampjes en ventilatieroosters voldoende verse lucht binnen te krijgen, is het belangrijk dat:
- Uw woning voldoende klepramen en roosters in de gevel heeft om in elke kamer voldoende frisse lucht aan te voeren.
- De raampjes en roosters dag en nacht openstaan, ook ’s winters. Zet ze zover open dat het net niet tocht.
- U rekening houdt met geluidsoverlast door openstaande ramen. Als u vaak last hebt van herrie om uw huis, is het wellicht handig te kiezen voor roosters in de gevel.
- De luchttoevoer via zoveel mogelijk roosters en raampjes binnenkomt. Als er maar één openstaat, gaat het eerder tochten.
- Er extra ramen opengezet worden bij activiteiten waarbij stof of vuil vrijkomt, zoals stofzuigen.
- De roosters stofvrij zijn, ook van binnen. Maak ze dus regelmatig schoon. Soms moet het rooster eerst opengemaakt worden. Vervang een rooster als het van binnen vuil is en niet te reinigen is. Een rooster waarin het vuil zich ophoopt, kan dichtslibben en onvoldoende frisse lucht inlaten. Bovendien ontstaan er dan gemakkelijk vochtproblemen, die zorgen voor meer allergeen van huisstofmijt, schimmels en bacteriën in huis.
- Ook in de stad of dichtbij drukke wegen te ventileren. Zelfs daar is de buitenlucht doorgaans schoner dan de lucht in huis. Goed ventileren is daarom beter dan ramen en roosters dichthouden. Laat bij voorkeur lucht aanvoeren via ramen en roosters aan de achterkant, dus de kant waar het minste verkeer langskomt. Sluit ramen en roosters die dichtbij een drukke weg zitten eventueel tijdens de spitsuren. Zet deze later wel weer open!
Om fijnstof in de woning te voorkomen kan men andere vormen van luchtaanvoer overwegen.
Luchtafvoer Zo zorgt u er voor dat er via de ventilatoren genoeg vuile binnenlucht wordt afgevoerd:
De afzuiging moet voldoende luchtstroom hebben: in de hoogste stand minimaal 21liter/sec. in de keuken, 14 l/s in de badkamer en 7 l/s in het toilet. Veel huizen halen dit niet. Een te grote capaciteit is niet wenselijk omdat dit tevens veel warmteverlies kan inhouden.
De afzuigers moeten lucht afvoeren zonder verbrandingsgassen uit een geiser of cv-ketel te trekken. Zulke apparaten moeten liefst een eigen luchttoevoer van buiten hebben zonder opening naar de binnenlucht (ook geen trekonderbreker) en uiteraard een aparte afvoer naar buiten.
De afzuiging moet, ook in de middelste stand geen hinderlijk lawaai geven.
Zet de knop van de ventilatie op de hoogste stand tijdens en na het koken. De afzuiging moet dichtbij het gasfornuis zitten om goed af te zuigen.
Gebruik tijdens en na het douchen de hoogste ventilatiestand, totdat de badkamer helemaal droog is, of laat een ventilator met hygrometer plaatsen
Gebruik de laagste stand alleen als er niemand thuis is of als er een raam openstaat.
Houd de afzuigopeningen goed doorgankelijk.
Laat de ventilator regelmatig schoon maken en laat deze vervangen als hij lawaai maakt.
Volledige mechanische ventilatie
Waar ook de Warmte terugwin systemen onder vallen zijn de laatste jaren relatief veelvuldig negatief in het nieuws geweest.
Je zou dan ook zeggen dat deze systemen niet goed zijn. Omdat er veel van deze systemen zijn, en alle systemen net even anders werken kunnen we u niet een volledig advies van afstand geven. Wel weten we uit ervaring dat het functioneren van deze systemen valt of staat met juiste installatie en onderhoud.
Hebt u over uw systeem vragen, of hebt u het gevoel dat uw systeem niet correct functioneert, dan kunnen wij dit voor u nameten.
Ter plaatse kunnen we u van de juiste informatie voorzien als het gaat om onderhoud en gebruik van uw systeem.
Een goed werkende volledige mechanische ventilatie is nou eenmaal de goedkoopste en schoonste oplossing voor uw woning
Een goed onderhouden systeem zal altijd zorgen voor een beter binnenklimaat.